Jan Hensema is geboren op 30 juni 1944 te Dordrecht. Iedereen kent hem, maar vooral kent men zijn tekeningen van stad en streek. Jan is als illustrator onder andere werkzaam voor het ANP, de Haagsche Courant, het bedrijfsleven en SBS-6
Kunststukje van 19 december 2002: Pijlpunt

Kunststukje van 19 december 2002: Pijlpunt

 

Pijlpunt van een kruisboogpijl Dordts Archeologisch Centrum
Kunststukje van de week – Verschenen in de Dordtenaar op 19 december 2002
Deskundige: Jan Koonings (Medewerker DAC)
Leek: Jan Hensema (tekenaar en illustrator)

De Leek:
Dat Jan Hensema oog heeft voor details staat buiten kijf. Daarvan getuigen zijn vele tekeningen van onze mooie historische binnenstad. Blader alleen maar eens door zijn onlangs verschenen boek “Was getekend Jan Hensema”. Dan bent u overtuigd dat Jan alles ziet. Zolang het zich maar boven de grond bevindt. Reden te over om hem nu eens in de grond te laten kijken. Turend door het voor hem zo karakteristieke brilletje, zegt hij over het voorwerp:
“Van een afstand gezien lijkt het wel een sigarettenpijpje. Of zou het een nagel (spijker) zijn? De vorm lijkt er wel wat op maar ik mis de platte aangesmede kop. En die ronding is mij niet bekend bij nagels voor een schip. Van wat voor materiaal het is gemaakt? Staal? Nee, ijzer! En wat zou het kunnen zijn. Toch een soort spijker. Waarvoor zou het gediend hebben? Niet voor grote houten balken. Daarvoor lijkt het mij te klein. Mogelijk is het gebruikt in de meubelmakerij. De ouderdom? Rond 1500 of 1600?”
Tot slot de vraag waar het voorwerp vandaan kwam. Jan twijfelt met zijn antwoord. “Niet ver uit de buurt denk ik. Uit één van de Hanzesteden misschien, of toch hier vandaan?”
Groot was de verbazing èn het plezier, toen Jan hoorde dat hij de plank volledig had misgeslagen en dat hij geen nagel maar een pijlpunt in zijn handen had!

Bron: Gemeente Dordrecht