Jan Hensema is geboren op 30 juni 1944 te Dordrecht. Iedereen kent hem, maar vooral kent men zijn tekeningen van stad en streek. Jan is als illustrator onder andere werkzaam voor het ANP, de Haagsche Courant, het bedrijfsleven en SBS-6
Was getekend

Was getekend

Hensema, Jan

omschrijving:
Jan Hensema (1944, Dordrecht) deelt de liefde voor zijn stad en voor het tekenen met zijn in 1984 overleden leermeester Otto Dicke.
De opdracht in 1971 van het Dagblad De Dordtenaar om Stad- en Streekgezichten te tekenen en ongeveer tegelijkertijd van het Gemeentearchief Dordrecht om topografisch tekenwerk voor hen te verrichten, is een goede basis voor hem geworden om die liefde uit te dragen. Hoewel van jongs af aan de tekenstift hanterend is hij zijn carrière begonnen als glazenier bij het atelier voor handgeschilderd glas van Jaap van Staveren te (allicht) Dordrecht. En naast het topografisch werk aquarelleert Jan Hensema totaal andere onderwerpen, op minutieuze wijze: stadsgezichten als kerstkaart, als kalender, ontwerp voor een wijnetiket, de voorplaat van een N.C.R.V.-gids. Als rechtbanktekenaar heeft Jan Hensema inmiddels zoveel faam verworven dat hij sinds jaren ook voor De Dordtenaar, Haagsche Courant, A.N.P. en SBS 6 TV landelijk geruchtmakende zaken als de Lockerbie-zaak met tekenstift en papier mag verslaan.
Sinds enige jaren past Jan Hensema de punttechniek toe, waarmee de tekeningen ‘romiger’ worden en de wintertekeningen zachter.
Het resultaat is te zien in dit boek. Tekeningen die stuk voor stuk niet alleen de sterkste kanten van de monumenten laten zien, maar ook van de kunstenaar Jan Hensema.

Bron: Uitgeverij De Nieuwe Haagsche