Jan Hensema is geboren op 30 juni 1944 te Dordrecht. Iedereen kent hem, maar vooral kent men zijn tekeningen van stad en streek. Jan is als illustrator onder andere werkzaam voor het ANP, de Haagsche Courant, het bedrijfsleven en SBS-6
Jan Hensema tekent iconen van Slag om Arnhem
Jan Hensema tekent iconen van Slag om Arnhem

Jan Hensema tekent iconen van Slag om Arnhem

De Dordtse kunstenaar Jan Hensema heeft op een tekening de iconen uit de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog vereeuwigd. Met de tekening wil hij deze bijzondere slag herdenken en een overzicht bieden van plaatsen en gebouwen die een belangrijke rol speelden in Operatie Market Garden.

De geallieerden hoopten bij deze operatie in 1944 het noordelijk deel van Nederland te bevrijden en het einde van de oorlog te bespoedigen. Inzet was het veroveren van de bruggen over de rivieren, met name de brug over de Rijn bij Arnhem. De grootste luchtlandingsoperatie ooit werd echter een mislukking en van de 12.000 gedropte Britse en Poolse soldaten keerden er slechts 2200 terug naar huis.

Op de tekening is linksboven Museum Hartenstein in Oosterbeek te zien. Nu kunnen bezoekers er de Slag om Arnhem zien en beleven, destijds was het een hotel en tijdens de slag diende het als hoofdkwartier van de Britse First Airborne Division onder leiding van generaal-majoor Roy Urquhart.

Rechtsboven staat het Airborne Monument aan het Airborneplein in Arnhem. Op de achtergrond de Eusebiuskerk. Helemaal rechtsboven is het plaatsje Driel te zien, waar de Poolse parachutistenbrigade de Britse para’s voor een  Duitse aanval wisten te behoeden. Linksonder heeft Hensema de John Frost Brug getekend, die is vernoemd naar de Engelse luitenant-kolonel  die met het tweede bataljon parachutisten de brug in Arnhem wist te veroveren. Zevenhonderd soldaten vochten vier dagen lang om de brug te behouden, maar toen versterking uitbleef moesten ze zich terugtrekken.

Rechtsonder is de oude kerk van Oosterbeek te zien, die in die septemberdagen dienst deed als hospitaal en laatste steunpunt voor de terugtrekkende geallieerden. Het kerkje raakte zwaar beschadigd in de strijd, maar werd in 1946 hersteld.

Jan Hensema (Dordrecht, 1944) maakte onder meer naam als rechtbanktekenaar voor diverse Nederlandse media en als tekenaar van historische en monumentale gebouwen. Van zijn hand verschenen fraaie boeken en kalenders.

Jaarlijks bezoekt hij in september de herdenking van de Slag om Arnhem, die de Stichting Airborne Herdenkingen (SAH) organiseert. Elk jaar vinden die herdenkingen medio september plaats in Arnhem, Oosterbeek en Wageningen en worden onder meer kransleggingen, parachutesprongen door oud-strijders, herdenkingsdiensten en een luchtshow gehouden.

Een gesigneerde reproductie van de tekening van Jan Hensema is te bestellen via zijn website www.janhensema.nl, e-mailadres info@janhensema.nl of telefoon 078-6131270. De tekening is op formaat 37×27 centimeter en kost 12,50 euro.